Vakum Nedir – Vakumlama Nedir

Vakum Nedir
Kelime anlamı olarak Fransızcadan Türkçeye geçen vakum kelimesinin ilk Latince kelimesine boşluk (boşluk) denir. Bazı durumlarda Türkçe’de vakum kelimesi eklenmiştir. Teknik olarak konuşursak; dünyaya yakın atmosferimizde ana gazların% 78 nitrojen,% 21 oksijen,% 1 su buharı, argon, karbondioksit, neon, helyum ve metan olduğunu hissedebiliyoruz., K gazı, hidrojen bileşimi , ozon ve ksenon. Burada tüm bu gazlardan ayrılan her ortam bir vakum ortamı, yani gazsız bir ortam bir vakumdur. Kısaca, hava basıncının çevredeki hava basıncından daha düşük olduğu bir (dekompresyon) ortamı tanımlamak için kullanılır. Vakum paketleme makineleri de son zamanların sıkça kullanılan makinelerinden biridir. Kuru gıdaları ve kuruyemişleri saklama amacı ile beraber kullanılan paketleme çeşididir. Sağlık açısından da çok faydalıdır.
Vakum Basınç Kavramı
Vakum ve basınç kavramları doğrudan ilişkilidir. Tarihi olarak boşluk, İtalyan fizikçi ve matematikçi Evangelista Torricelli tarafından keşfedildi. 1641’deki deneyde de aynı şekilde 1 metre yüksekliğinde cıva ile doldurulmuş bir deney tüpünü, deney tüpünün ağzını yani tüpün altını yukarı kaldırarak koydu. Cıva basıncı açık hava basıncı ile dengelenir, tüp ağzı açılsa dahi cıva kabın içine boşaltılmayacak ve 760mm’de kalacaktır. Bu nedenle ilk barometre bulundu. Bu sisteme barometre adını verdi. Torricelli barometresine göre deniz seviyesindeki atmosferik basınç 760 mmHg veya 760 torr (ismin ilk 4 harfi). Günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Neden Vakumlu Paketleme
Mutfağınızdaki üreticiler, perakendeciler ve şefler için gerçekten faydalı uygulamalar sunuyoruz. Örnekler arasında et, deniz ürünleri, salamura sebzeler, tarım ürünleri, fasulye, kuruyemişler, un, baharatlar, kahve ve hazırlanmış yiyecekler yer alır. Bu vakumlu paketleme makinelerini kullanarak sorun ve külçe döküm maliyetlerinden kurtulacaksınız. Balık ve sığır eti gibi kümes hayvanları da dahil olmak üzere yiyeceklerin ömrünü uzatır. Meyve, et, sebze veya ambalajsız ambalajlar için havaya maruz bırakılmalıdır. Depo veya soğutucudaki diğer yiyeceklere sıçraması kaçınılmaz olarak kalite bozulmasına yol açar. Vakumla paketlenmiş balık, sığır ve kümes hayvanı eti bile dondurucuda donmayı, donmayı ve renk değişikliklerini önleyerek ilk günkü tazeliğini koruyabilir.

No Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir